Abonneer je op de RSS feed van Kunsthandel Han Vos

J A Zandleven

(1868 - 1923)

Laatste van de vier werken afkomstig uit de collectie Jüngeling en Stichting 't Schou.


Jan Adam Zandleven was een van de vele kunstenaars die door H.P. Bremmer actief werden gepromoot bij het artistiek geïnteresseerde publiek, met onder hen Hélène Kröller-Möller als bekendste naam. Zandleven's stijl kon de goedkeuring van de kritische Bremmer wegdragen. Just Havelaar karakteriseerde de Bremmerianen in 1921 zo: "Allen zijn hardnekkige vorschers meer dan hartstochtelijken. Het lyrisch element is grotendeels afwezig."
Bremmer ondersteunde Zandleven met een periodieke toelage, in ruil voor schilderijen die Bremmer dan weer met winst aan zijn cursisten verkocht. Dat klinkt armoedig, maar Zandleven was in het gezelschap van nu illustere namen als Piet Mondriaan en Charley Toorop.



Jan Adam Zandleven werd geboren te Koog aan de Zaan, en werkte in Beverwijk, Wijk aan Zee, Gorssel, Hengelo en Putten en later in Rhenen. Ontwikkelde na een impressionistische periode zijn eigen pointilisme. In die stijl schilderde hij bloemstillevens, bosgezichten en tevens interieurs . Zijn werk is vertegenwoordigd in vele musea .

Kunsthandel Han Vos - Kleine kromme elleboog 6 - 9712 BS Groningen - +31 (0)50 312 35 26