Abonneer je op de RSS feed van Kunsthandel Han Vos

Paul Arntzenius

(1884-1965)

Leerling van de Academie van B.K. , Den Haag, 1901 - 1903, o.l.v. W.B. Tholen. Neef van Floris Arntzenius, zijn oom, bij wie hij vaak op zondagochtenden te gast was. Lid van Pulchri Studio. Naast schilder ook groot kunstverzamelaar. Zijn stijl van schilderen was evenals zijn onderwerpkeuze sterk verwant aan dat van zijn leer- meester Tholen, al had Arntzenius soms een wat grijziger palet. Hij werkte in het begin veel in Veere en Domburg.
Daar maakt hij vaak strand-en zeegezichten, terwijl hij later ook landschappen , stillevens en portretten maakte. Verder kwam hij vaak in de Betuwe, bij Tiel.
Zelf noemde hij zich een nabloeier van de Haagse school.

Paul Arntzenius werd als 'deel' van een drieling in 1883 geboren. Kort na de bevalling stierf zijn moeder en de zes kleine kinderen , de oudste was nog geen vier jaar, werden door de schilder W.B. Tholen en zijn vouw opgevoed, totdat vader Arntzenius hertrouwde. Zowel Paul als zijn zusjes werden meerdere malen door Tholen op het linnen vereeuwigd. ( zie bv. het omslag van het boek De Schilders van Tachtig).
Al heel jong maakte Paul tochten met Tholen door waterrijk Nederland. Tholen werd zijn leermeester in de schilderkunst. Hun zelfde liefde voor de natuur en vooral ook voor het water bond hen.
Arntzenius is dan ook het meest bekend geworden door zijn subtiele zeegezichten en rivierlandschappen. Hij verbleef veel in Zeeland , ook omdat zijn vrouw daar vandaan kwam. Zij was namelijk een dochter van de burgemeester van Veere: Buys Ballot
Paul Arntzenius was een verwoed verzamelaar en in 1963 schonk hij zijn schitterende collectie Barbizon en Haagse School schilders aan het Stedelijk Museum in Gouda. De schilderijen van W. B. Tholen in de collectie van dit museum zijn dan ook een schenking van Paul Arntzenius

ARNTZENIUS,PAUL. Catalogus 1953. Paul Arntzenius. 's-Gravenhage, Gemeentemuseum. 26 pp. Ills. Wrapp

Kunsthandel Han Vos - Kleine kromme elleboog 6 - 9712 BS Groningen - +31 (0)50 312 35 26