Abonneer je op de RSS feed van Kunsthandel Han Vos

Constance Wibaut

Op 27 januari 2014 overleed in haar woonplaats Amsterdam Constance Wibaut (Amsterdam 1920). In 2009 schonk Wibaut, beeldhouwster en modetekenares, via de Werkgroep Vormgevingsarchieven en met financiële steun van het Mondriaan Fonds haar archief aan het RKD. Daarnaast schonk zij als aanvulling op het archief een collectie schetsen en illustraties.

Het geheel geeft een goed beeld van Wibauts veelzijdige leven en werk. Na haar opleiding aan de Nieuwe Kunstschool en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, doceerde ze aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (IvKNO). In 1950 emigreerde ze met haar man Willem Kouwer Boomkens naar de Verenigde Staten, om na een aantal jaar echter al weer terug te keren. Wibaut verbond zich vervolgens als modetekenares- en redactrice aan Elseviers Weekblad. Constance Wibaut doceerde aan verschillende academies in Nederland, en als gastdocent in het buitenland (Trier, Calgary en Houston).
Sinds 1985 concentreerde ze zich geheel op het beeldhouwen. In 2012 nog maakte Wibaut een buste van haar grootvader Floor Wibaut (1859-1936) voor het Amsterdamse stadhuis en onthuld door Johannes Witteveen, oud-minister van Financiën en kleinzoon van Floor Wibaut en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.
(uit RKD)

Constance Wibaut ontving gedurende haar lange loopbaan vele onderscheidingen, waaronder de Thérèse van Duyl-Schwartzeprijs en de Willink van Collenprijs. Bovendien werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Kunsthandel Han Vos - Kleine kromme elleboog 6 - 9712 BS Groningen - +31 (0)50 312 35 26