Abonneer je op de RSS feed van Kunsthandel Han Vos

Hendrik Willebrord Jansen

(1855-1908)

H.W. Jansen was in zijn tijd een zeer bekend schilder, qua vermaardheid toen, te vergelijken met Breitner, Weissenbruch, Poggenbeek, Wijsmuller en andere grote meesters.


In 1871 gaat hij naar Amsterdam en gaat studeren aan de Academie onder Prof. Allebe.
Hij werkte veel samen met zijn vriend Wijsmuller.
In 1890 wordt hij lid van Arti en in dat jaar ontvangt hij een gouden medaille vanuit Munchen waar hij vaak exposeerde en goed verkocht.
In 1892 gaat hij op de J. v. Lennepkade in Amsterdam wonen waar een speciaal atelier voor hem is gebouwd. In 1893 wordt hij penningmeester van Arti. Zijn bekendheid neemt een grote vlucht, prijzen voor werk van hem liggen gelijk met die van Weissenbruch en andere grote schilders. In 1895 hertrouwt hij met de schilderes Sophie Grote en vanaf dat jaar bezoekt hij regelmatig het vissersdorp Katwijk aan Zee, waar hij talloze schilderijen van bomschuiten en strandscenes maakt. In 1900 maakt hij nog een lange reis naar Antwerpen, Rome en Venetie waar hij haventaferelen en stadsgezichten schildert.
In 1901 wordt hij voorzitter van Arti. Inmiddels heeft hij alom erkenning verworven, mede gezien vele internationale onderscheidingen zoals een zilveren medaille Barcelona, Mention Honorable Parijs, Goude medaille Amsterdam en de Ridderorde van St. Michael van Beyeren.
In 1907 vestigd hij zich in Zeist, waar hij in 1908 overlijdt.

Kunsthandel Han Vos - Kleine kromme elleboog 6 - 9712 BS Groningen - +31 (0)50 312 35 26