Abonneer je op de RSS feed van Kunsthandel Han Vos

Jan (roepnaam Ko) Cossaar

(1874 - 1966)

Jacobus Cornelis Wijnandus Cossaar werd 18 augustus 1874 in Amsterdam geboren en overleed op 25 november 1966 in Den Haag. Zijn roepnaam werd Ko alhoewel hij vaak wordt betiteld als Jan Cossaar in de literatuur. Misschien wel omdat hij zijn werk signeerde met J. Cossaar
Begonnen als decorschilder ontwikkelde hij zich naar allround kunstschilder. Cossaar is in Nederland vooral bekend geworden om zijn kerkinterieurs en -exterieurs. Hij schilderde de grote kerken van Frankrijk, Italië en Engeland.
Vanaf 1909 vestigt hij zich in Den Haag. In de twintiger en dertiger jaren was er een periode van meer mystiek werk. Engelen, verbeeldingen van mystieke ervaringen en bijbelse voorstellingen waren vaak onderwerpen in deze periode.
Hij volgde o.a. een opleiding aan de Royal Academy te London. Hij ontving in 1901 en 1902 subsidie van het Willink van Collenfonds. Hij was lid van Pulchri Studio en de Haagsche Kunstkring in Den Haag en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Zijn werk bevindt zich oa in het Drents museum in Assen , het Kelvin Art Gallery And Museum in Glasgow , het Rijksmuseum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht.

Uitgebreidere tekst bij de foto van de kunstenaar aan het werk.

Kunsthandel Han Vos - Kleine kromme elleboog 6 - 9712 BS Groningen - +31 (0)50 312 35 26