Abonneer je op de RSS feed van Kunsthandel Han Vos

Maurice Seghers

(1883-1959)

De Antwerpse zeeschilder M.H.L. (Maurice) Seghers (1883-1959) werd geboren in een kunstzinnige familie. In tegenstelling tot zijn vader de scheepsbevrachter/zeeschilder Henri Seghers jr. (1848-1919) mocht hij naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Vanaf 1892 brengt hij samen met zijn ouders de zomers door in de familievilla ‘De Schuit’ in het toen nog dorpse Knokke. Hier maakt hij kennis met de plaatselijke visserij.
De Heistse en Blankenbergse schuiten landden er nog dagelijks op het strand. Na zijn opleiding aan de Antwerpse academie verblijft hij vanaf 1908 regelmatig in Nieuwpoort. De hele Vlaamse kust oefent een grote aantrekkingskracht op de jonge Seghers uit. Hij vond veel inspiratie in de havens van Oostende en Zeebrugge met zijn dagelijks in- en uitvarende vissersschepen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verblijft hij in ZW-Engeland, in Barnstaple aan de monding van de rivier Taw. Direct na de oorlog woont hij eerst met zijn vrouw Bertha De Bom en dochter Louisa in Antwerpen, om in 1920 naar Oostende te verhuizen. In 1932 vestigt hij zich weer in Antwerpen/Berchem, waar hij tot aan zijn dood in 1959 zal blijven wonen.
Hij ontplooit zich tot een begaafd impressionistisch realist, schilderend in een fors handschrift met een helder zuidelijk coloriet. Behalve als schilder van olieverven, gouaches en aquarellen was hij werkzaam als documentair tekenaar en etser van de langzaam maar zeker verdwijnende beroepszeilvaart. Daarnaast was hij een uitstekend scheepsmodelbouwer en in 1952 nauw betrokken bij de oprichting van het Nationaal Scheepvaartmuseum te Antwerpen.

Kunsthandel Han Vos - Kleine kromme elleboog 6 - 9712 BS Groningen - +31 (0)50 312 35 26