Abonneer je op de RSS feed van Kunsthandel Han Vos

Willem van Nieuwenhoven

(1879 - 1973)

Willem van Nieuwenhoven werd op 20 juni 1879 geboren te Rotterdam. Hij volgde zijn opleiding aan de Ambachtschool voor decoratieschilders en kreeg avondlessen op de Academie voor Beeldende Kunst te Rotterdam onder leiding van A. van Maasdijk. Hij schilderde voornamelijk portretten, interieuren en figuren. In zijn studietijd stond hij aanvankelijk onder invloed van de "Oude Meesters" en werd sterk aangetrokken tot het
schilderen van stillevens.
In zijn eerste tijd in Laren werkte hij op de Jagersweg 13 dat het "Internationaal schildersatelier" werd genoemd, gebouwd in 1921 en waar eveneens Han Hulsbergen en Toon Verhoef hebben gewerkt. Hij was bevriend met Henri Dievenbach en heeft vermoedelijk samen met hem enige tijd in Hilversum gewoond. Hij was een van de minder opvallende figuren in het Gooise kunstwereldje.
In 1910 liet hij een landhuis en atelier bouwen op de Lage Vuurscheweg 13, waar hij vrijwel zijn hele leven bleef wonen en werken. Zijn grootste bekendheid kreeg hij door zijn fraaie minutieus doortekende miniatuurportretten op ivoor. Op hoge leeftijd noodzaakten de omstandigheden hem zijn huis te verlaten en met zijn vrouw intrek te nemen in het Rosa Spierhuis te Laren alwaar hij overleed op 9 december 1973.

Kunsthandel Han Vos - Kleine kromme elleboog 6 - 9712 BS Groningen - +31 (0)50 312 35 26